fredag den 23. oktober 2009

Motion..Hvad skal man vælge?

Det kan godt være svært at finde ud af, hvilke type motion man er interesseret i at dyrke. Efterhånden er der så mange at, man mister fuldstændigt overblik. Hvis man er frisk nok, kan man tage prøve time til de forskellige typer. Det vigtigeste er at, man prøver sig frem for at ikke havner i en type motion, man kører træt i bagefter. Der er mange mode-motions-typer derude som i starten virker det sjovt men efterhånden kører man sur i det. Jeg har selv prøvet en del.
Hemmeligheden bag ved en god motionsrutine er at, man tit skiftern motionstype så man ikke bliver umotiveret eller komme til det, jeg kalder motions-plateau, dvs. éns krop vaner sig til den også sker ikke mere på denne konto. Vores muskler er meget kloge, de vaner sig hurtigt til motions-stress også sker det at, man ikke ser mere resultater og derfor opgiver fuldstændigt at motionere.
Jeg har lavet en list over de motionstyper som, jeg selv har prøvet og bruger stadig. Jeg mener at, de er gode til at holde én i form og man kan dyrke de fleste hjemme, på stuens gulv. Bortset fra løbe. Her skal man ud af døren :-)

YOGA: Her gælder om at finde den type, man har det bedste med. Man kan møde op 1 gang om ugen i en Yoga-centre og resten af ugen, laver man det hjem. Den giver en stor ændring både fysisk og psykisk og man bliver mere afslappet og sover bedre.
Der findes en del forskellige typer yoga, man jeg har vælgt at fortælle om dem, jeg har prøvet.

Hatha-Yoga: Fokusere mere på kontrol af bevægelser og åndedrætsteknikker. Er  egnet til dem, som aldrig har prøvet yoga før fordi, den er milde og med en tilpas svær introduktion.
Her finder du Hatha-yoga: www.natha.dk

Astanga-Yoga: Power fyldt yoga. En meget akrobatisk yoga-type. Tempoet er hurtigt og man nærmest springer fra stilling til stilling. Giver sved på panden. Er egnet til dem, som har prøvet yoga før og har en god fysik. Man bliver meget smidig med definerede, stærke muskler.
Her finder du Astanga-yoga : http://www.astanga.dk/

Iyengar-yoga: Formålet er at holde stillinger længe ad gangen. Man får træner udholdenhed, styrke og balance. Er egnet til folk so har stærke muskler men vil ikke belaste knogler fordi man har en gammel skade. Man skal altid fortæller underviser hvis, man har en skade eller ej, så vedkommende kan tilpasse stillingerne til éns behov.
Her finder du Iyengar-yoga: www.yoga-cph.dk

Karma-yoga: En meget spirituel form for yoga. Formålet er at afbalancere den negative karma, som man har med sig. Egnet til folk som gerne vil får mere ud af yoga end bare fysisk velvære.
Her finder du Karma-yoga: http://www.yoga.dk/ ( Skandinavisk Yoga og Meditationsskole).





STYRKETRÆNING: Styrketræning har en markant effekt på musklerne men også på sindet. Når man begynder at se, de kosmetiske resultater af styrketræning, får man mere selvtillid og energi og dermed en øget velvære. Styrketræning er ikke kun godt for det ydre med også for det indre. Styrketræning giver en stærkere krop, en højere stofskifte og dermed vægttab, øge fysiske velbehag, stærker knogler og dermed hjælper med at forebygge knogleskørhed, er en effektiv træningsform i genoptræning efter skader og sygdom, forebygger skader og kroniske sygdomme.
Findes i de fleste træningscentre.




PILATES: I love it. Indtil videre min foretrukne motionstype. Det har reddet mit liv. Er meget egnet til folk med ryg-problem, som migselv. Er fantastik til at give balance, smidighed, udholdenhed, en stærkere og bedre holdning. Giver største udbytte ved en relativ lille indsats. Er perfekt træningsform til genoptræning efter en fødslen, fordi den træner intensivt centrering, mave, bækkenbund og afspænding.
Her finder du Københavns bedste Pilates studio: http://www.pilatescph.dk/




LØBETRÆNING: En meget effektiv motionstype. Løbe forbedre ens sundhed, kondition, vægttab, virker afstressende efter en lang arbejdesdag, giver en bedre natsøvn, man bliver mere glad for sigselv og sin omgivelser. Man behøver at møde op i et træningscentre på et bestemt tidspunkt for at løbe. man kan planlægge selv hvornår, man vil afsted og hvor lang tid. Den kan også forenes med familieliv dvs. man kan tage en løbetur med børnene ud i skov og snuppe dermed frisk luft samtidig.
Det kan være svært at komme igang, især hvis man ikke har løbet før så kan man risikere at lægge hårdt ud og miste motivation. Her er det løbeprogam som, jeg startede med. Idag løber jeg længere og hurtigere men i starten, da jeg ikke kunne løbe ret meget, hjalp det program mig at komme i gang og ikke opgive løbe. Det er også en god idé at justere sin løbeprogram, så man ikke mister motivation. Man kan f.eks. løb i intervaller dvs. små hurtige ture, længere langsomme ture så man både får stærke benmuskler men også forbedre sin udholdenhed og kondition.
Løbeprogram for begynder:  Går  1 minut i moderate tempo, løbe 2  minutter i lidt højere tempo. Gør det i 15 minutter hvor du skifter mellem at gå i 1 minut i moderat tempo og løbe i 2 minutter i lidt højere tempo. Gør det i 2 uger eller indtil du føler at, du kan begynde at øge antal minutter for gåtilstand og løbetilstand. Man kan kombinere således at, man går i 2 minutter og løbe i 4 minutter osv. Jo stærkere man bliver, med en bedre kondition, desto hurtigere og længere vil man løbe :-) Og husk Ipod. Og strækkeøvelser bagefter.




AEROBICS: En sjov motionstype, som kan dyrkes på mange måde. Den forbedrer kondition, koordination og muskeludholdenhed. Det er en motionstype so, man dyrke til god, moderne og sjove musik og fede øvelser serie.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar