tirsdag den 20. oktober 2009

De livsvigtige vitaminer






Ordet vitamin betyder Liv og vitaminer er ganske rigtigt livsnødvendige næringstoffer, som vi mennesker får i små mængde via det koste vi spiser.




Men hvad så hvis på grund af vores moderne livsstil med stress og storbysliv, får vi ikke det rigtige kost og dermed komme til at lide af vitaminunderskud? Så begynder vi at vise tegne på visse ubehagelige skavanker og symptomer.
Når vi indtager tilstrækkelig med vitaminer og mineraler enten via kost eller fra et kosttilskud, føler vi os friskere og sundere.

Hvis man går rundt om synes at, man er i vitaminunderskud, skal man selvfølgelig gøre noget ved sagen.

Det er klart bedst at få sine vitaminer via kost men det er svært at få friske, gode rådvarer herhjemme pga. klima og derfor bør man overveje indtagelse af en eller flere vitaminer som kan dækker ens behov.


Jeg har lavet en lille list af de meste vigtige vitaminer man bør overveje at tage til at optimere sit helbred.

De fedtopløselige vitaminer, dvs. dem der skal indtages med et hovedmåltid fordi de har brug for fedt for at blive optaget i vores organisme.

A-vitamin: God for øjne, immunforsvar, hudproblemer. Findes bl. a. i makrel, tunfisk, æg, gulerødder og broccoli.

D-vitamin: God for optagelse af kalcium, knogler og tænder. Findes bl. a. i fede fisk som sardin, tun, makrel, torskerogn og avocado.

E-vitamin: En vigtig antioxidant og siges at være god for PMS, aldring og manglende sexlyst. Findes bl. a. i æg, torskerogn, sild, makrel, vegetabilske olier som olivenolie, nødder, mandler, havgryn og grønkål.

De vand opløselige vitaminer, dvs., dem man må gerne indtage med vand.

B1- vitamin : God for nervesystemet. Findes bl. a. i svinekød, mælk, brød, grønkål, ærter, hvide bønner og bælgefrugter.


B2-vitamin: God for slimhinder og hud. Fines bl. a. i kød, indmad, ost, makrel, spinat, mandler og broccoli.


B3-vitamin: God for energiproduktion, centralnervesystem og huden.Findes bl. a. i fisk, kartofler og kål.

B5-vitamin: God for antistofproduktion. Findes bl. a. i nødder, champignon, avocado, brune ris, hvide bønner og majs.

B6-vitamin: God for forskellige enzymer og proteinstofskiftet. Findes bl. a. i lever, kød, fjerkræ, fisk, kartofler, groft brød, nødder og banan.


B9-vitamin: God for dannelse af røde blodlegemer. Findes bl. a. i broccoli, spinat, grønkål, lever og kornprodukter.

B12-vitamin: Nødvendigt for produktionen af røde blodlegemer. Findes bl. a. i æg, kød, ost, lever og mælk.


C-vitamin: Styrker immunforsvaret, hjælper med udskillelse af giftstoffer. Findes i alle frugter, bær og grøntsager.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar